QUI SOM?

 L’ ASSOCIACIÓ CULTURAL VALL DE LORD I EL MUSEU DE LA VALL DE LORD

L’Associació Cultural Vall de Lord, va sorgir l’any 1946, sota l’impuls de Manel Riu i Riu, eminent historiador oriünd de Sant Llorenç, i altres companys sensibles a la conservació i posta en valor del patrimoni local. De seguida van reunir diversos objectes artístics de procedència diversa que, una vegada identificats, classificats i restaurats, varen anar dipositant a l’antiga seu del Museu de la Vall de Lord, situada a la Casa de la Mare de Déu, al carrer Estret 1, davant de la capçalera del temple romànic de Sant Llorenç de Morunys.

Aquest reduït museu aviat va mostrar-se incapaç de contenir tots els exemplars acumulats durant quaranta anys, procedents de cessions o adquisicions, que conformen avui dia la col·lecció de l’Associació.

Després d’un acord amb el bisbat de Solsona, l’església parroquial i l’ajuntament de Sant Llorenç de Morunys, es van iniciar l’any 2000, les obres de rehabilitació de les antigues dependències del monestir i rectoria, per situar-hi les sales del nou i definitiu  Museu de la Vall de Lord.

Aquestes obres, realitzades parcialment, s’han vist paralitzades per  manca d’inversió econòmica de les administracions actuants. Però l’Associació, en els darrers quatre anys, ha habilitat la planta baixa del conjunt, destinada inicialment a contenir exposicions temporals, com a sala on hi ha disposada i a l’abast del públic, una mostra de les peces més representatives de la col·lecció.

La mateixa Associació, dins d’un altre àmbit  de la seva activitat, està procedint, amb la col·laboració de persones vinculades a ella, a la labor d’identificació i catalogació, mitjançant estudis planimètrics i fotografies, de les esglésies i ermites localitzades dintre del territori de la Vall de Lord (municipis de Sant Llorenç de Morunys, la Coma i la Pedra, Guixers i Navès), amb la intenció de portar a terme una guia audiovisual completa que incorpori la totalitat dels monuments que conformen aquesta vessant del seu abundant i ric patrimoni.

Setembre 2013